Tips voor beelddenkers

Het is fijn om te weten waar gedrag vandaan komt. Als je meer te weten komt over beelddenken, kan er al veel op zijn plek vallen. Maar hoe kun je dan verder? Hoe kun je zelf er voor zorgen dat je kind beter in zijn vel zit thuis?

Hieronder tips die je kan inzetten, zowel voor in de klas als thuis;

Tips voor beelddenkers:

  • Beelddenkers hebben het nodig om duidelijke uitleg te krijgen als ze een opdracht moeten uitvoeren. Niet zo even tussen door iets vragen om te doen, dit horen beelddenkers vaak niet. Raak ze bv even aan tijdens de uitleg door je hand op hun schouder te leggen. En laat het ze herhalen.
  • Laat ze inzien dat ze de baas zijn over hun eigen gedachten. Als ze de opdracht of wat hun net is gevraagd zelf vertragen in hun hoofd, snappen ze beter wat er van ze wordt gevraagd. Vertel ze dat ze als een cameraman de beelden langzamer kunnen afspelen in hun hoofd.
  • Laat de kinderen de sommen en taal ervaren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld door het spelen van winkeltje zodat je rekenen kan oefenen. Maar je kan bijvoorbeeld ook tijdens het koken oefenen met wegen van ingrediënten en hoeveelheden. Dit is uiteraard afhankelijk van de leeftijd.
  • Maak mindmaps van moeilijke woorden en cijfers. Hierdoor wordt het makkelijker opgeslagen.
  • Laat ze zelf op onderzoek uitgaan hoe iets werkt en zelf tot de oplossing komen.
  • Beelddenkers willen graag weten waarom ze dingen moeten leren. Dan kunnen ze het ook beter begrijpen. Dus waarom moeten ze die letters leren? Leg ze uit waarom ze het alfabet moeten leren.
  • Laat de kinderen lekker bewegen door te dansen op muziek of muziek maken. Dit is goed voor de verbindingen in de hersenen waardoor ze weer beter kunnen leren.
  • Help het kind bij het structuren, rust en plannen van de dagelijkse bezigheden. Bij stress of drukte loopt het kind vaak nog meer vast in zijn hoofd en daarmee misschien ook in zijn gedrag (ze worden stiller of juist drukker).

 

 

Een gedachte over “Tips voor beelddenkers

Geef een reactie