Leren plannen

Plannen van je huiswerk

Het dagelijks leven waarin we de kinderen naar school brachten, zelf naar ons werk gingen etc, is al een tijdje zoek vanwege COVID-19. De meeste van ons werken thuis. Alle kinderen zitten thuis en krijgen huiswerk mee vanuit school. Ik weet niet hoe jullie dit doen, maar het vraagt wel enige flexibiliteit van mij als ouder. En dat brengt mij op het plannen. Onze dochter (9) heeft, net als de rest van Nederland, huis(thuis)werk. Er wordt van haar verwacht dat ze dit zelf plant. Ze heeft een aantal vaste vakken per dag en ze heeft wat werk dat ze over de week verspreid mag maken. Dit mag ze zelf bepalen wanneer ze dat gaat doen. Maar dat is nog best moeilijk voor een 9 jarige waar alles om zich heen super interessant is. Na dat 1 dag te hebben aangekeken waren we er al snel uit, dit kan anders. Ze heeft echt structuur, duidelijkheid en regelmaat nodig.

Ik ben samen met haar in de pen gedoken. We hebben een planning gemaakt per dag. Deze mag ze zelf ’s morgens als ze gaat beginnen invullen. We kijken daarbij goed naar de taken die ze verspreid over de week mag maken. Ik heb hem voor jullie ook gemaakt. Gewoon een cadeautje van mij aan jou, Omdat deze tijd al lastig en ingewikkeld genoeg kan zijn. Scan 1 Klink op de link om de planner uit te printen.

Die dag planner Scan is geschikt voor kinderen in de basisschool leeftijd, 4 tot 12 jaar. De standaard vakken van de basisschool, rekenen en taal, staan erin. Onze dochter vult het schema zelf in. Ze kijkt naar wat de juf heeft gemaild voor de aankomende week. Hierdoor leren ze zelf te plannen. Als ze nog wat jonger zijn, of ze zijn er nog niet aan toe, kun je hem natuurlijk samen of voor je kind invullen.

Mocht het op een dag anders lopen, pin je zelf er niet helemaal aan vast. Een planning is er ook voor om van af te wijken als de dag daar om vraagt. Hierdoor leer je om flexibel te zijn.

Nog een aantal tips voor het plannen:

  1. Wat heeft prioriteit? Bepaal wat je eerst gaat doen. Wat is belangrijk en wat kan later.
  2. Vink af wat je al gedaan hebt. Hierdoor maak je het zichtbaar wat je al hebt gedaan en wat er nog op de planning staat. Dit geeft rust en ruimte.
  3. Breng structuur aan je dagen. Sta zoveel mogelijk rond de zelfde tijd op. Kleed je aan, ga ontbijten etc.
  4. Zorg dat je genoeg pauze neemt. Balans tussen werk en ontspanning is heel fijn voor je brein. Ook dit kun je in kwijt op je dagschema.
  5. Doordat je structuur geeft aan je huiswerk, zorg je er voor dat de dingen je niet ‘overkomen’. Hierdoor heb je de controle over de dag en alles wat je daarbinnen doet.
  6. Wees trots op jezelf als je ziet dat je klaar bent met een taak. Hierdoor beloon je je zelf met een compliment voor je harde werken.
  7. Wordt je toch afgeleid door een vraag van iemand, geef dan je grens daarin aan. Leer nee zeggen. Je kan aangeven dat je nu even bezig bent, maar later wel tijd hebt. Hierdoor leer je nee zeggen en voor jezelf te kiezen. Iets waar volwassenen nog wel eens moeite mee hebben.

Ondersteunen bij het maken van het huiswerk, Juf mama…..

Er wordt opeens een beroep op je gedaan “Mama, ik kom niet uit de som”. Of ik kan helpen….. eeeeehhhh. Over het helpen bij het huiswerk heb ik een paar inzichten gekregen de afgelopen weken. Ik deel mijn grootste inzicht. De kinderen van nu leren niet op die manier zoals vroeger. Want wat kreeg ik naar mijn hoofd…. “Mam, zo legt de juf het nooit aan mij uit”. eeeehhhhh……

Dat moet dus anders……. Ik vraag nu aan mijn dochter: “laat eens zien hoe je het op school geleerd hebt.” Hierdoor neemt ze mij mee in het proces, de stappen die ze moet maakt. Zoals ze het geleerd heeft op school. Dan kan ik kijken wat ze heeft gedaan en waar het ‘mis’ ging.

Hoe gaat het bij jullie thuis? Werken jullie met een dagplanning? Hebben jullie zelf succes momenten gehad tijdens deze periode?

 

 

Geef een reactie